Doktora Nedir? Nasıl Yapılır? Doktora Kaç Yıl Sürer?
Doktora Nedir? Nasıl Yapılır? Doktora Kaç Yıl Sürer? sorusu genellikle akademik açıdan eğitimini bu yönde sürdürmek isteyenler tarafından merak edilen bir sorudur. Bizde bu konuyla ilgili merak edilen her şeyi makalemizde sizler için yanıtladık.
Doktora nedir sorusu için öncelikle lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlamış olan bir bireyin başvuru yaptığı süreci kapsar. Burada eğer istenirse doğrudan lisanstan sonra da doktoraya gitmek mümkündür. Ancak bunun için şartlar yüksek lisanstan başvuru yapanlara göre farklılaşır. İstenen puanlar bu alanda daha da yüksek olur. Ayrıca lisans ile kabul edilen öğrenciye bilimsel hazırlık okutulur. Öğrenci bilimsel hazırlık sınıfına tabii tutulduktan sonra normal sınıfa geçer.
Doktora Başvurusu
Doktora başvurusu yapmak isteyen bir yüksek lisans öğrencisi hem kendi dalında hem de başka dallarda başvuru yapabilir. Doktora başvurusu için her dalın kendine göre farklı program kabul koşulları olur. Ancak genel koşullar arasında ales puanı, yabacı dil puanı, not döküm belgesi, lisans diploması ve yüksek lisans diploması burada karşınıza çıkar. Tüm bunlar her doktora programı için istenen ve zorunlu olan belgelerdir. Bu belgelerin ayrıca geçerliliğini de koruması gerekir. Geçerliliğini yitiren belgeler kabul edilmez. Başvuru yapmadan önce kılavuzu okuyup genel olarak kabul koşulları hakkında net bir bilgiye de varmak mümkündür. Çünkü her okulun farklı kabul koşulları ve kontenjanları vardır.
Doktora Başvuru Süreci
Doktorayı kazanan bir birey eğer yüksek lisanstan sonra kazanmışsa öğrenim süreci 4 yıldır. Ancak bu süreç bazı üniversitelerde 3 yıla kadar inmektedir. Doktora başvuru süreci olarak eğer lisanstan sonra başvuru yapılmışsa burada bilimsel hazırlık sınıfı da devreye girer. Bilimsel hazırlık sınıfı ile birlikte kişi 5 yıl öğrenim görmek zorunda kalır. Ancak süreç boyunca üstten ders alınarak da bu süreci daha kısa bir süre içinde bitirmek artık mümkün. Bunun için okunacak alanın zorluk ve kolaylık derecesi de önem taşır. Her alan ve dal kendi içinde farklı başvuru şartını ve kontenjanını içerir. Başvurmadan önce bunları inceleyebilirsiniz. Doktora başvurusu yapmak isteyen her birey tüm koşulları göz önünde tutup başvurusunu ona göre yapabilir.