Karnedeki Düşük Nota Nasıl Tepki Verilmelidir?
Karnedeki Düşük Nota Nasıl Tepki Verilmelidir? Okullu çocuklar için en telaşlı dönem karne zamanı olarak bilinir. Bu dönemde düşük not alan çocuklar anne ve babalarından gelecek tepkileri merak ederler.
Karnedeki Düşük Nota Nasıl Tepki Verilmelidir? Düşük not anne ve babanın tepki verirken dikkat etmesi gereken hususların bulunduğu bir dönemdir. Çünkü eğer yanlış tepki verilirse çocuğun motivasyonu düşer ve bir diğer dönemde düşük motivasyonla toparlama yapamaz. Sürekli yine bana tepki verirlerse diyerek korkuyla ilerleyemediği için karnedeki notları yine düşük gelebilir. Notlardan daha önemli olan ise çocuğun sağlıklı olması gereken psikolojisidir. Aile daha iyi bir muamele ile yaklaşım gösterdiğinde daha sonra bu notları düzeltebilme umudu verilir.
Her çocuk derslerde başarılı olacak diye bir kural yoktur. Hepsi birbirinden farklı becerilere ve zekaya sahiptir. Bundan dolayı çocuğu iyi gözlemleyip eğilimlerini ve becerilerini keşfetmek gerekir. Bu keşif sonrası onu yeteneğine yönlendirerek şekillendirmek mümkündür. Bir çocuk akademik olarak çok parlak değilse bunun mutlaka bir sebebi vardır. Bu sebep araştırılıp çözümlenebilir. Genelde düşük not durumunun en büyük sebebi aile yaşantısıdır. Huzurlu bir aile ortamında yetişmeyen çocukların akademik olarak başarısız olması kaçınılmazdır. Anne-babalar dik ve fevri çıkışlar gerçekleştirdiğinde iyi sonuçlar oluşmaz.
Düşük Notlar İçin Ne Gibi Önlemler Alınmalıdır?
Düşük bir notla karşı karşıya gelindiyse, kötü ve yalnız hissettirmeden konuşulmalıdır. Aksi bir halde olumsuz etkilenir ve durum daha da kötüye gider. Sakin kalarak nasıl ilerlenmesi gerektiğini planlamak gerekmektedir. Çocukla özel olarak sürekli yanında olarak manevi destek olarak konuşulmalıdır. Gelecek dönemlerde başarılı olma ihtimalini ona hatırlatıp, üzmeden böyle olmaması gerektiği düşüncesini vermek çok daha iyi sonuçlar doğurur. Yine de dikkat edilmesi gereken net hususlar mevcuttur. Bu hususlar;
- Öğretmenleri ile sürekli iletişimde olmak
- Çocukla sürekli yakın iletişimde olarak konuşmak
- Sakin kalmak
- Her zaman başarılı olunamayacağını anlaması için zaman vermek
- Bir sonraki dönemde başarılı olması için plan yapmak
- Arkadaş ortamını gözlemek
- Çocuğun çevresiyle bir sorunu olup olmadığını öğrenmek
- Öğrenme güçlüğü vb bir zihinsel sorunu olup olmadığını öğrenmek
- Her çocuğun aynı anlama seviyesi üzerine olmadığını unutmamak