Hamilelik

Gebelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Gebelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır? Gebeliğinizi sağlıklı bir şekilde sonlandıracağınız dönemlerde yaklaşık olarak 9-12 arasında kilo artışı gözlemlenmektedir. Ancak anne adaylarının diğer dönemlere göre çok daha dikkatli olması gerekmektedir.

Gebelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır? Gebelikte beslenme konusunda özenli davranılması halinde bebeğin daha sağlıklı büyümesine ve olgunlaşmasına olanak verilecektir. Diğer yandan ise annenin ihtiyacı olan besinlere sahip olması mümkündür. Birinci trimester döneminde yaklaşık 1 kg olan artışlar, ikinci ve üçüncü trimester döneminde ise 1,5 kg seviyelerinde olacaktır. Bu seviyeyi yakalamak için dengeli beslenmeye dikkat etmeli ve doğal beslenmekten vazgeçmemelisiniz. Taze meyve ve sebzeleri tüketerek veya sıvı içeren besinler ile çözümleri elde edebilirsiniz. Su tüketiminin ideal seviyelerde olması, vücuttaki zarar veren oksijen radikallerinin azaltılmasında ve antioksidan özelliğinin kazanılmasında etkili bir faktördür.

Gebelikte Hangi Besinler Önerilir?

Kabızlık sorunu yaşamamak ve sıcak havalarda halsizlik gibi şikayetlerle karşılaşmamak için hangi besinlerin önerildiğine göz atmanız gerekecektir. Kalsiyum kaynağı olan süt, yoğur, peynir gibi besinlerin bu listede başta yer aldığını belirtebiliriz. Diğer yandan ise C vitamini deposu olan ve folik asit kazandıran yeşil yapraklı sebzelerin de önemli olduğunu aktarmaktayız. Ayrıca anne adaylarının protein ve demir alabilmesi için yağsız kırmızı et tavsiye edilecektir. Bununla birlikte sardalya, portakal, kepekli ekmek gibi besinlerin de gebelik boyunca tüketilmesi hem anneler, hem de bebekleri için faydalıdır. Gebelikte temel besin maddelerini ve vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri alabileceğiniz besinleri eksik etmemelisiniz.

Gebelikte Minerallerin ve Vitaminlerin Önemi

Genel itibariyle şekerli veya gazlı içeceklerin, alkol ve kafein içeren tüm maddelerin, aperatif ve hazır gıdaların ya da kızartmaların gebelik döneminde kaçınılması gereken besinlerden olduğunu aktarabiliriz. Düzenli olarak demir alınması ve mineral, vitamin gibi faydalı içeriklerle zengin besinlerin tüketilmesi önemli olacaktır. C vitamini açısından zengin olan turunçgiller veya domates tüketiminin bu dönemde vazgeçilmezlerden olduğunu vurgulayabiliriz. Diğer yandan ise kalsiyum, sodyum, magnezyum ve fosfor içeriklerinin yetersiz beslenmeden kaynaklanacak sorunları yok edeceğini aktarmaktayız. Aynı şekilde A, B, D, K gibi önemli vitaminler bakımından zengin olabilecek besinlerin önerilen haftalardan itibaren alınması sağlığınızı koruyacak etkenlerdendir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu