Multiple Skleroz Hastalığında Kullanılan Tetkikler Nelerdir?
Bugün sadece tek bir laboratuvar yöntemi ile bu hastalığın teşhisini bırakmak mümkün değildir. Hastadan alınan öykü, sinir sistemi muayenesi ve laboratuvar yöntemleriyle birlikte değerlendirilmesiyle teşhis konulur. Tek atak geçiren hastalarda MS teşhisini kuracak veriler yeterli değilse 2-5 yıl arasında ikinci bir atak gelişmesi beklenir. Multiple skleroz hastalığının teşhisi için bazı tetkikler yapılmaktadır. Yapılan MRI filmleri sayesinde beyin ve omurilik hakkında yeterli bilgi alınabilmektedir. Çünkü sinir siteminin 3 boyutlu olarak inceleme imkanını sağlamaktadır. Beyin ve omurilik sıvısının incelenmesiyle bağışıklık sisteminin aktivitesi öğrenilebilmektedir. Normalde her gün belirli bir miktarda üretilen, beyin ve omurilik boşluklarında dolaşan beyin omurilik sıvısı toplayıcı sistemlerle kalbe döner. Bazı hastalıklarda bu sıvıda artan protein seviyesi ile teşhis oluşturulur. Ayrıca diğer bir yöntem ise sinir iletimölçülmesidir. Miyelin kılıfı sinir iletim hızını sağladığından dolayı eğer miyelin kılıf hasarlı ise sinir ileti hızında yavaşlama görülür
hızının .
Hastalığın İyi Seyir İzleyeceğini Gösteren Bulgular Nelerdir?
İki atak arasındaki sürenin uzun olması, hastalığın 23 yaşından önce olması, ataklar dışında beyin omurilik sıvısında myelin proteininin olmayışı ve hastanın kadın olması hastalığın iyi bir seyir göstereceğini gösteren bulgulardandır.
Hastalığın Kötü Seyir İzleyeceğini Gösteren Bulgular Nelerdir?
Başlangıçta etkilenen alanların çok olması, hastanın erkek olması, beynin güç-denge fonksiyonları ile ilgili bölümlerinin etkilenmiş olması, 2 atak arasının bir yıldan az olması, hastalığın 40 yaşından sonra başlaması ve hastanın erkek olması hastalığın kötü seyir gösterebileceğini gösteren bulgulardandır.