Anne-Çocuk

Bebek Tuzlaması Nedir? Ölüm Getiren Gelenek!

Bebek tuzlaması yapılan Çukurova bölgesinde bu işlemden sonra birçok emeğin ortaya çıkması, bu öldürücü geleneğin sorgulanmasına neden oldu.

Bebeklerin geleneklere göre değil tıbba göre büyütülmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, bu tür olayların vücutta aşırı tuz emilimine neden olduğunu ve ölümle sonuçlanabileceğini ifade etti. Halen birçok Anadolu köyünde yeni doğan bebekler kokmasın diye, tüm vücutları tuzlanıyor.

Yenidoğanın kokmaması için tüm vücudunun tuzlanması birçok kişinin halen uyguladığı bir gelenek. Bu yüzden tuzlama işlemi söz konusu olduğunda yenidoğan bebeğin savunmasız bağışıklık sistemi olumsuz olarak etkileniyor.

Bebek Neden Tuzlanır?

Geleneksel olarak tercih edilen bir uygulama olan ve çeşitli yörelerde yaşlı kişiler tarafından  tercih edilen bebek tuzlama, bebeğin büyüdüğü zaman ter kokmaması, terinin kötü kokmaması için yapılır.

Bebeklerin ciltleri hassas olduğu için, göbeğin düştüğü 1-2 hafta sonrasında da bu hassasiyet devam ettiğinden oldukça riskli bir uygulamadır. Bebeğin tuzlanması cildin içine işleyebileceği için yanık riski söz konusu olabilir ve canı yanabilir. Aynı zamanda tuzlama sırasında ölümcül bir etkiyle yenidoğanın yaşamı sonlanabilir

Tuzlamanın Asıl Nedeni

Hıristiyan inancında bebeğin vaftiz töreninde suyun içine bir tutam tuz atılarak bebek yıkanırdı. Bundan gelen ve kültürlere göre değişen işlemler, bebeğin tuzlanması için uygulanır.

Bebek sağlığı açısından sakıncalarının bir bir ortaya çıktığı bu uygulama, özellikle alerjik bünyeler için çok sakıncalıdır. Bebeğin yanmasına yol açabilen ve tıp uzmanları tarafından tavsiye edilemeyen bu tür durumların kesinlikle uygulanmaması gerektiği bilinmeli. Halen birçok köyde yaşlı kadınların bebeklere yaptığı uygulamalar, bebeklerin tuzlanması ve sonrasında pişiği yatıştırıcı kremlerin sürülmesi de bu zararı önleyemez.

Adana bölgesinde sıcak iklimde yapılan bu uygulamalar birkaç bebeğin yaşamını yitirmesine yol açmıştı.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu