KALP KRİZİ İLAÇ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Kalp krizi geçiren hastalarda çoğunlukla ağrı kendiliğinden hafifler. Ancak ağrı şiddetinde herhangi bir değişiklik olmadığı ve yaşın ileri seviyede olduğu hastalarda hemen sağlık personeli kanalıyla ilaç tedavisine başlanması gerekmektedir. İlk olarak hastaya 300 mg asetilsalisilik asit yani piyasada biline adıla aspirin çiğnetilmelidir. Ağır derecede ağrısı olan hastalara 5- 10 mg dozunda morfin parenteral yolla verilebilir. Bulantısı olan hastalara metokloropamid ve zofer ilavesi yapılabilir. Hasta sağlık personeli kontrolüne girene kadar kesinlikle ağrı kesici verilmemelidir. Hastanın normal zamanda kullandığı ağrı kesici özelliği de olan antiromatizmal ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Antiromatizmal ilaçlar kan akış dengesinde ufakta olsa bozucu bir yan etkiye sahiptir.
Hafif derecede göğüs ağrısı olan hastalarda 6 saat arayla kodein uygulanabilir. Kodein ile kombine naproksen sodyum formu piyasada bulunmaktadır. Bu formun kullanılması bu durum için uygundur. Bu haliyle ağrı kesici özelliği yükseltilmiş olacaktır. Kodein miktarı hiçbir şart altında 6 saat içinde 60 mg düzeyini geçmemelidir. 60 mg düzeyini geçmesi durumda, tansiyon değerlerinde ani düşüşe neden olur. Hastanın mevcut kalp krizi sorunuyla beraber klinik tablo daha da ağırlaşır. Hastanın dolaşım sorunundaki artış nedeniyle hastanın kaybedilmesine kadar gider sonuçlar doğurabilir.
Ağır ve orta derecede gelişen kalp krizi durumlarında hastaya intramüsküler (kas içi) olarak 10 mg morfin verilmelidir. Solunumsal problemi olan ve astım öyküsü bulunan hastalarda morfin, solunumu deprese edici (bronşları ve bronşcukları daraltıcı) özelliği sebebiyle kullanılmamalı, kullanımı zorunluyla hasta mutlaka takip altında tutulmalıdır. Morfinin kullanılamadığı kalp krizi durumlarında ağrının azaltılması için Oksamen L flakon intravenöz (damar içi) olarak uygulanabilir. Bu işlem göğüs ağrısı şikayeti ortadan kalkıncaya kadar her 4- 6 saatte bir tekrarlanır.